Med noter förvandlas musik till toner

Visste du att musiker kan skapa noter direkt från sin musik utan att själva skriva ned noterna för hand? För ett par år sedan skapade en civilingenjör en programvara som förvandlar musik till toner. Det krävs inga förkunskaper i musikteori eller andra expertkunskaper för att förvandla spelande musik till toner i detta program.

Historiken bakom uppfinningen är att upphovsmakarna önskade skapa enklare sätt för musiker och musiklärare att snabbt kunna skapa noter från spelande musik.

Programvaran fungerar som en komplicerad lyssnare med förmågan att tolka musik och korrekt skriva ned rätt takt, tonart och tempo på musiken som spelas upp. Dessa noter som Notfabriken (programmet) skapar underlättar mycket för den kreativa processen hos musiker runt om i världen.

Det är ett par år sedan denna programvara skapades och sedan dess har nog tekniken utvecklats och förfinats. Jag kan tänka mig att du nu enkelt laddar ned en app i din mobiltelefon, därefter spelar du på en gitarr eller trumma och samtidigt kan du få fram alla toner i din mobiltelefon. Påminner en del om programvaran jag nyss nämnde där användaren mer eller mindre får noter från en Notfabrik.

Själv spelar jag inga instrument men jag uppskattar bra musik. I mobiltelefonen har jag en programvara som underlättar när jag vill hitta artist och låt som jag hör. Programvaran fångar upp vad som spelas i min omgivning och börjar söka runt i musiksamlingar. Efter ett par sekunder hittar den låten och artisten och jag kan enkelt spela upp den på Spotify, Apple music eller andra musikspelare jag har i mobiltelefonen.

Spotify är min favoritspelare för tillfället, det är enkelt att hitta all musik man vill lyssna på och priset för musiktjänsten är okej. De har börjat satsa allt mer på poddar, men jag tycker deras poddtjänst ännu är lite för rörig jämfört med poddspelaren som finns gratis i mobiltelefonen.