Kontorsergonomi

Om du sitter mycket stilla vid ditt skrivbord så kan du få väldigt ont i nacke och axlar, så för att undvika detta är höj och sänkbara skrivbord en jättebra lösning. Ihop med andra bra lösningar kan du underlätta mycket med att växelvis stå och sitta. Tänk på att du har stöd för underarmarna vid mycket datorarbete samt hur du använder musen. Det finns bra hjälpmedel för att förhindra att du belastar underarmarna som till exempel en roller-mouse. Det är en platta som du har istället för mus, med klick och scrollfunktion. Har du bra stöd för underarmarna så undviker du också att få ont i skulderblad, axlar, armbågar och handleder.

Höj & sänkbara skrivbord

Att byta arbetsställning mellan sittande och stående under arbetsdagen kan vara ett sätt minska risken för belastningsbesvär. När du ställer in ditt bord ska du tänka på att det bör vara på en höjd som gör att man sitter avslappnad i axlar och skuldror när man använder tangentbordet eller skriver för hand. Om du har bordet för högt så kommer du automatiskt att dra upp dina axlar men om det är för lågt finns risken att du sitter för mycket böjd framåt och det kommer i sin tur leda till en ökad spänning i nackmusklerna samt skuldrorna. För dig som är ny med höj och sänkbart bord kan det vara bra att skaffa en rutin, att du till exempel börjar dagen med att stå en timme och sedan sitter en stund innan frukost. För att sedan ställa dig upp en timme igen. Ställ gärna en timer så du kommer ihåg att resa på dig när det är dags. Efter ett tag har du fått in vanan.

Statiskt arbete

Att sitta vid datorn eller skrivbordet hela dagarna innebär att musklerna förblir statiska och då kommer problemen i muskulaturen som ett brev på posten. Likaväl som du ställer en timer för att skifta från stående till sittande vid ett hög och sänkbart bord, lika viktigt är det att göra övningar regelbundet som förhindrar att musklerna drar ihop sig. Om du tar för vana att i samband med att du skiftar från stående till sittande, gör några lätta och snabba övningar så hålls cirkulationen igång så att blodet kan tillföra näring och syre till muskeln och dina problem med värk i lederna kommer inte att bli lika överhängande.