Konst – berömda målningar

Även om man inte är konstintresserad finns det några jättekända konstverk som de allra flesta har sett, åtminstone på bild. Många av dessa verk finns på museer i stora städer runt om i världen. Har du inte sett målningarna i verkligheten förut kan jag rekommendera att du besöker museerna för att kolla in dessa verk men även annan konst. Flest kända tavlor hittar du nog på Louvren i Paris.

Mona Lisa – Leonardo da Vinci

Mona Lisa finns på Louvren i Paris och blev målad i början av 1500-talet. Det finns många olika teorier om vem kvinnan på målningen är. Eftersom tavlan beställdes av den italienske politikern Francesco del Giocondo så tror många att målningen är av hans hustru Lisa.

Giocondo ville ha tavlan i sin matsal och därför är den ganska liten. Många blir förvånade när de besöker Louvren och upptäcker att målningen är så liten.

Adams skapelse – Michelangelo

Adams skapelse är en fresk som är målad i taket på Sixtinska kapellet i Vatikanstaten. Fresken blev slutförd i början av 1500-talet. Målningen visar hur Gud ger liv åt Adam.

Besöker du Rom är det väl värt att vänta i långa köer för att besöka Sixtinska kapellet och se denna utsökta konst.

Skriet – Edvard Munch

Skriet hittar du på Oslo Nasjonalmuseum. Konstverket finns i fyra olika versioner och målades 1893 av Edvard Munch.

Marilyn – Andy Warhol

Marilyn är en av många tavlor som är mycket kända av Andy Warhol. Tavlan var klar 1962. Det finns flera olika varianter av denna tavla och du kan se dessa på bland annat Guggenheimmuseet i New York.

Nattvakten – Rembrandt

Nattvakten heter egentligen ”Kapten Frans Banning Coqs skyttekompani”. Tavlan blev klar 1642 och
blev klar 1642. Du hittar tavlan på Rijksmuseum i Amsterdam.

Svensk konst

Det finns även mycket känd svensk konst, men detta tar vi upp i ett annat inlägg.

Kommentarer är stängda.